Astrologija

Astrologija je instrument za samo spoznavanje osvobojena napačnega
praznoverja kaže človeku njegove možnosti in poti za aktivno in
konstruktivno oblikovanje življenja.

Astrologija je stara kot človeštvo, njeni začetki segajo daleč v pradavnino.

Že od nekdaj je človek opazoval zvezdnato nebo, proučeval menjavo dneva in noči, se veselil letnih časov in s strahom pričakoval čas povodnji in velikih suš. Na podlagi vseh teh opazovanj in raziskovanj se je oblikovala ena najstarejših znanosti – astrologija. Nekateri trdijo, da je predhodnica vseh današnjih znanosti. Naši predniki so v daljni preteklosti v boju za preživetje sledili soritmu narave in ritmu v sebi ter vse skupaj povezovali in tako ustvarili prve koledarje. Opazovali so luno, natančneje njene oblike lunacij na nebu − kdaj je vidna in kdaj ne, te ponavljajoče se cikle pa so povezali med seboj v mesece in leto. Ni naključje, da ženski menstrualni ciklus sovpada z luninim ciklom. Tudi nosečnost se meri z luninimi meseci in prav skozi ta dejstva dobivamo potrditev o sinhronosti, sočasju ali sozvočju vsakega od nas z veliko celoto − univerzumom. Tako tudi razlagamo astrologijo in vpliv nebesnih teles na nas, kot neko vibracijo ali energijo, ko se vsak najmanjši delec prek vibracije povezuje z veliko celoto in prevzema vse njene lastnosti.

Osnovni astrološki gradniki rojstne karte so:

  • ZNAMENJA – 12 znamenj – oven, bik, dvojčka, rak, lev, devica, tehtnica, škorpijon, strelec, kozorog, vodnar in ribi.
  • 10 PLANETOV – Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton, pri čemer vemo, da sta Sonce in Luna svetili.
  • 12 ASTROLOŠKIH HIŠ opisuje 12 življenjskih področij, ki skozi materializacijo 12 zodiakalnih znamenj opišejo celotno dogajanje naših življenj.
  • ASPEKTI so koti med planeti oziroma kot jim pravim jaz − odnosi med posameznimi planeti. Prav aspekti nam dajejo tisto končno zgodbo dogajanja v astrološki karti, ko skozi način njihovega povezovanja – dinamičen ali nedinamičen in težaven ali lahkoten, dobimo zaokroženo in celovito zgodbo.

Osnovno vodilo astrologije je:

  • Kdo ali kaj? Planet
  • Kje? Astrološka hiša
  • Kako? Znamenje
  • V kakšnih odnosih? Aspekti

Kot astrolog obravnavam odnos mene in stranke v odnosu spremljevalca in svetovalca, ne pa kot vedeževalca. Kot astrolog ne smem in ne morem odvzeti drugemu odgovornosti, temveč ga na podlagi rojstne karte vzpodbujati k njegovi rasti. Astrologija je instrument za samo spoznavanje osvobojena napačnega praznoverja kaže človeku njegove možnosti in poti za aktivno in konstruktivno oblikovanje življenja. 

 

Vsi smo romarji na dolgi poti, po kateri mora končno vsak hoditi sam.

 

 

“Za srečo je potrebna svoboda, za svobodo je potreben pogum…”